dintrdfllningstockholm
Träden från öst
June 14, 2017
Tre fördelar med trädfällning
August 6, 2018

En gran behöver planteras på våren. Granar behöver den tiden för att göra sig hemmastadda och kan snabbt börja att rota sig i din trädgård. Placera nykomlingen vid närliggande träd som skuggar granen. Då kommer den att definitivt börja växa och trivas. Tänk på att granar trivs i sur jord. Jorden ska vara blandad med torv och grus. Unga granar kan behöva beskäras om dom har bildat två toppar.
Då ska man ta bort den topp som ser allra klenast ut.

Vilken slags gran ska du välja?

Gransort som kan vara bra till parker och trädgården är abies granen. För den mindre trädgården så passar Korea granen väldigt fint in. Den har intensivt blå lila kottar som är iögonfallande vackra till vilken trädgård som helst. En bergsgran är perfekt för den större trädgården, men den kan bli upp emot 40 meter hög. Så det kan vara bra att välja en bergsgran som är av en mindre modell vid
osäkerhet. Kottarna är bruna men själva granen är vackert smaragdgrön med skiftningar i blått. En annan gransort som blir ännu större är nordmannsgran. Den blir hela 70 meter hög och har djupt gröna barr med silverstrimmor på baksidan. Denna gransort är frekvent använd som julgran i stora städer som vill framvisa en pampig julgran.

Purpurgranen är en tättväxande gran som har silvervita och blågröna barr. Dessa barr doftar som citrusfrukter och kottarna har först en lila färg innan dom skiftar och blir bruna.

Trädfällning Stockholm - Trädgårdsakuten, Trädfällning & Trädgårdsarbete

Beskär och forma din gran

I England är det vanligt att man formklipper sina granar. Då brukar granen beskäras i tre sektioner och då får man fram tre runda cirkel formar som ser ut som bollar och det ger granen ett fantasifullt uttryck. Vissa människor tycker att detta är ett alltför hårt ingrepp på granen och anser att det ser allt för konstgjort ut.

Om du vill vara modig och ha en formklippt gran ska man använda sig av en vass sekatör och börja med att klippa ned toppskotten på mitten av granen. Granen blir tätare av denna behandling och nya skott kommer automatiskt att bildas. Nu kan du gå över till att använda en häcksax för att kunna bearbeta granen och forma till runda bollar eller slingriga spiraler.

När du ska beskära dina barrväxter är det bra om du kan ta bort dom nedre grenarna. Beskärningen ska helst ske på sen sommaren och du ska själv bestämma hur hög som du vill att toppen ska bli. Vid äldre granar kan man beskära dom endast vid behov.

Ädelgran behöver man inte beskära. Idegran vill bli trimmad på vårkanten eller på vintern. Om du har en cypress ska den rensas under september månad och då klipper man ned den på bredden. En Thuja som också tillhör gran familjen ska också lämpligen beskäras under september.

Alla former av granar måste beskäras för att inte bli för bångstyrigt yviga och det kommer att främja granen på så sätt att du får en frisk och tät gran.