dintrdfllningstockholm
När ett träd ska falla
May 22, 2017

Visst är det hemtrevligt rustikt att ha några äppelträn i sin trädgård där du kan sitta och filosofera under en varm julidag. Eller så är garanterat barnen väldigt förtjusta i att klättra i äppelträd. Ett äppelträd har blivit synonymt med en svensk sommar och det finns få frukter som kan slå ett riktigt gott välsmakande äpple. Men allra bäst är det när det är skördetid på sensommaren och du kan plocka dina eget odlade äpplen och laga mos, läskande äppelmust och delikat äppelkaka.

Grunden lägger ett välmående träd

Det som är viktigt är när man ska välja ett äppelträd är att välja ett träd som har en bra grundstam. Därför att det kommer att avgöra hur trädet kommer att utveckla sig i storleken och hur mycket frukt som kommer att produceras. Den stam som tål många olika zoner kallas för A2 och är den allra vanligaste som finns i våra trädgårdar. Trädet rotar sig snabbt och skörden från dessa träd brukar i genomsnittligt bli rikt på frukt. Denna stam är frosttålig och är känd för att inte allt för ofta bli
drabbad av sjukdomar.

Trädfällning Stockholm - Trädgårdsakuten, Trädfällning & Trädgårdsarbete

Men A2 är inte framtagen för att kunna hålla i flera generationer framåt. Man har beräknat att livsåldern på trädet kommer att hålla i 40–60 år. Vid en mindre trädgård så funkar M26 eller B9. Den senare ger frukt som passar till det lilla hushållet och detta lilla träd kräver nästa ingen beskärning. En B9 blir tättväxande och används flitigt av professionella äppelodlare. Alla friska träd ska vara rekommenderade av jordbruksverket.

Ingrid Marie eller Alice?

Vilken sorts äpplen vill du ha i din trädgård? Det beror helt på vad du vill göra med dina äpplen och vad du tycker smakar bäst. Astrakaner är en gammal äppelsort som bokfiguren Kristina i Utvandrarna ville plantera för att kunna känna sig som hemma i sitt nya land Amerika. Det är en äppelsort som är söt till smaken och har ett tunt skal. Det finns i två olika sorter, röd och vit.

Transperante Blanche är en känd äppelsort som är både duglig och delikat att göra äppelmos av. En annan sort är Sylvia som är en gammal svensk äppelsort som är släkt med astrakanen och kan också användas med gott samvete till både kräm och mos. Ingrid Marie tillhör klassikerna och är en dansk sort som har blivit ett populärt äpple som man gärna sätter tänderna i på hösten eller vintern. Själva smaken har en hög syrlighet blandad med en frisk sötma. Skalet brukar vara rätt så hårt. En närbesläktad sort till Ingrid Marie är Alice. Fruktköttet är snövitt och har en söt och frisk smak. Det är en bra sort till all slags matlagning.

Beskära ditt äppelträd

Allra bäst är det att beskära dina äppelträd under den så kallade JAS perioden. Det är förkortning för månaderna juli, augusti och september. Grenarna ska gärna formas till så att en paraply liknade form ska kunna framträda. Beskärningen av grenar ska helst göras med en vass sekatör och inte lämna efter sig små gren stubbar, då finns det risk för att trädet kan drabbas av sjukdomar. Beskärningen kan du med gott samvete lämna till en skicklig arborist som gör jobbet på bästa ättet.