dintrdfllningstockholm
Den gamla konsten att hamla
June 12, 2017
dintrdfllningstockholm
Ge plats åt granen i din trädgård
July 1, 2017

Världen är full av olika sorter av träd. Det kan vara ett svårt men dock ett nöjesfullt uppdrag att komma fram till vilket träd som passar in i din trädgård. Det är inte bara vad som passar rätt utan det spelar en stor roll om vad du har för tycke och smak.
En trädgård som står för enkel och klassiskt vacker stil är den japanska trädgården. Det är en trädgård som aldrig blir omodern och som har element av symbolik och denna trädgård kommer att ge dig en skönhetsupplevelse och ett inre lugn. Denna trädgård kräver att du är en van amatör trädgårdsmästare som har känsla för form och estetik.

Bland körsbärsblommor och magnolia

En japansk trädgård har alltid en damm som har skimrande guldfiskar eller karpar som simmar runt. Det är inget måste ha fiskar, men det ger en känsla av liv och rörelse i trädgården.

Trädfällning Stockholm - Trädgårdsakuten, Trädfällning & Trädgårdsarbete
Stenar är också ett viktigt element i den japanska trädgården. Stenarna ska placeras ut så att det ser naturligt ut i rabatterna och slingriga stigar kan dekoreras med stenar.

Det är inget överflöd med blommor utan man fokuserar sig mer på att använda sig av buskar och träd. Den japanska lönnen brukar få en framträdande roll i trädgården med sina fina bladverk som skiftar i rosarött på våren och blir djupt blodröd på hösten. Det finns olika variationer av lönnen och den passar in i stora och små trädgårdar.

Ett annat träd som är himmelskt vackert är den rosa eller vita magnolian som blommar redan det allra första året. Detta träd tillhör en av jordens äldsta och den fanns även på dinosaurernas tid. Magnolian är ett härdigt träd som klarar av alla olika typer av jord. Blommorna på trädet är bra på att tåla kalla nätter, men om du väljer en praktmagnolia så får du ett känsligare träd som inte riktigt klarar av kylan. Du behöver faktiskt inte beskära en magnolia, men om du vill kan detta ske under sommarmånaderna.

Den japanska körsbärsträdets blommor påminner lite om magnolian men blommar endast i maj med full kraft. Det blir ett säkert vårtecken för din trädgård. Detta anrika träd har odlats i Kina i 4000 år och trädet används för att tillverka möbler och parkettgolv.

Bästa tiden för beskärning är under juli månad. Tidigare beskärningar ska inte göras, därför att då börjar grenarna lätt att blöda. Men om du vill få bort vilda grenar och skott gå det bra att ta bort dessa vid början av april och framåt.

Ett träd i miniatyr

onsai är det träd som man mest förknippar med en japansk trädgård. Ordet betyder litet träd i kruka. Även om det är ett träd i miniformat så är det ett träd som ger karaktär till din trädgård. En bonsai kan bli upp emot 75 cm hög och vara så liten som 5 cm hög. Det finns två olika sorter en som man kan inomhus och en som man kan ha utomhus. Det brukar vara tallar, enar och buxbom som man måste beskära för att kunna få till det klassiskt vindpinade utseendet.